By

Vill du göra ett seriöst intryck på dina kunder? Då ska du inreda din hantverkarbil med proffsig bilinredning. Med ordning och reda på och i dina förvaringsutrymmen i bilen får du struktur på ditt arbete och dina arbetsredskap är alltid där de ska vara när du behöver dem.

Nu för tiden går det att inreda alla möjliga bilmärken och modeller på marknaden, som Citroën, Ford, Mercedes, Nissan och Volkswagen. Du ska ha en riktigt speciell bil för att inte hitta något som passar. Dessutom går det att skaffa kompletta inrednings- och hyllsystem eller lösa delar för att inreda just efter dina behov.

Här nedan ger vi några tips och svarar på vanliga frågor inför köp av bilinredning.

Klicka på någon av rubrikerna nedan för att komma till respektive stycke.

Ta in offerter

Ta in minst tre offerter innan du bestämmer dig för en leverantör och tillverkare. Först och främst för att du ska kunna jämföra priser, men också för att du ska få ett grepp om vad det finns för olika lösningar på marknaden i form av färdiga system och lösa delar.

Om du vill se inredningen på riktigt innan du bestämmer dig ska du söka upp närmsta återförsäljare. Dessa kan alltid ge dig bra tips och vet precis vad som fungerar för ditt bilmärke och din bilmodell. Märkesoberoende påbyggare av bilinredning som exempelvis Bilbyggarna i Wallhamn kan också hjälpa dig att hitta en lösning som passar just din bil och dina behov.

Montera bilinredning själv (eller inte)

Det är relativt enkelt att montera hyllsystem och bilinredning själv, så länge du som gör det har lite koll på din bil och vet hur monteringsanvisningarna ska följas. Det är viktigt att veta var någonstans i bilen det går bränsleledningar och andra viktiga delar. En felriktad borr i golvet och du har t.ex. punkterat och skadat bränsleledning eller bromsrör, skador som kan bli väldigt kostsamma att reparera.

Återförsäljarna av inredningen är normalt duktiga montörer också, så om du vill ta in någon för att montera inredningen är det alltså möjligt. Men kom ihåg att ta in offerter på det också.

Bilinredning och säkerhet

Seriösa leverantörer och tillverkare ger dig en krocktestad bilinredning men det är såklart viktigt att använda sunt förnuft när inredningen väl är på plats. Det kan få katastrofala konsekvenser om du råkar ut för en trafikolycka och dina verktyg inte är korrekt förvarade. Vi förutsätter att inredningen och förvaringssystemen är rätt monterade i balkar och chassi, men du behöver fortfarande tänka på hur du placerar dina arbetsredskap. Tunga verktyg och tung utrustning ska förvaras på låga nivåer, till exempel.

Driva elverktyg – använd omformare

Du har förmodligen ett par elverktyg i bilen, kanske slip- och borrmaskin eller elektriska sågar. För att kunna driva dessa från bilen behöver du en omformare som omvandlar elektrisk energi mellan olika ström- och spänningsnivåer. Hör efter i butiken vilken omformare du ska ha, det finns lösningar för i princip alla behov och elverktyg. Om du behöver ström för en bärbar dator behöver du en omformare med ren sinusvåg, som skyddar mot kortslutning och överbelastning.

Säker förvaring av stege

Eftersom stegar är dyra och stöldbegärliga kan det vara skönt att förvara din stege inne i bilen. Det löser du enkelt med skenor på insidan av taket så att du smidigt kan skjuta in och dra ut stegen genom bakdörrarna.

Tips och trender för olika yrkesgrupper

Ingen yrkesgrupp kan skydda sig mot det mörker som drabbar Sverige under stora delar av året, därför är det viktigt att skaffa extra innerbelysning i skåpen. Förutom det är det svårt att ge generella tips på hur arbetsbil och arbetsplats kan effektiviseras med hjälp av inredning eftersom alla yrkesgrupper har egna behov. Det går däremot att se vissa trender hos några yrkesgrupper.

Rörmokare – lådor

Rörmokare har många mindre delar och verktyg som behöver sorteras för att effektivisera arbetet. Rörmokare brukar därför ofta vilja ha många lådor i sina inredningar.

Snickare – väskstöd

Snickare har många maskinväskor som behöver ställas in i bilen. Därför vill snickare nästan alltid ha väskstöd i sin inredning så att dessa har sin egen plats och inte åker omkring inne i bilen.

Fastighetsskötare – dubbelgolv

Dubbelgolven i mindre bilar är populära i alla yrkesgrupper, men just fastighetsskötarna som kör vitvaror med jämna mellanrum brukar uppskatta dubbelgolven.

Entreprenadservice – EasyLoad

EasyLoad är en kran som gör det enkelt att lasta in och ur tunga saker i bilen. Den första gruppen som verkade finna den stora nyttan med EasyLoad var vatten- och avloppsföretagen som behövde sänka upp och ner tunga pumpar i avloppsbrunnarna under marknivå.

Tidigare var det vanligt med små och dyra hydrauliska kranar som lyfte pumparna ur bilen, men sedan behövdes de sänkas ner under marknivå för hand. EasyLoad gör att arbetet går att göra i ett moment.

Nu har fler och fler insett fördelen med EasyLoad och idag används den i princip av alla yrkesgrupper som har något tungt att hantera.

Tipsa eller fråga oss!

Om du har tips eller frågor om bilinredning är du välkommen att kontakta oss. Använd då kontaktformuläret på sidan om Kontakta oss!

About the Author