Bygga Attefallshus

 attefallshustillb.seredigerad

 

 

Själva namnet kommer ifrån bostadsministern som heter Stefan Atefall. För att bygga ett attefallshus på 25kvm och med en höjd på 4m behövs inte bygglov. Om du däremot ska bygga ett attefallshus som är större eller som är närmre än 4,5m till tomtgränsen kommer du behöva bygglov.

Det måste vara ett annat vanligt hus på tomten för att de ska vara tillåtet. Attefallshuset kan heller inte ligga i anslutning till de vanliga huset eftersom att då räknas de som tillbyggnad. Om man ska bygga tillbyggnad är de andra regler, om du ska bygga utan bygglov kan man endast ha 15kvm.

Man kan bygga många attefallshus men det är ändå samma regler som gäller. Alltså man får bara bygga för 25kvm även om man ska bygga två hus. Denna regeln gäller då bara om man inte söker bygglov. Alltså kan du bygga ett attefallshus på 20kvm och ett förråd på 5kvm.

Om man ska bygga ett attefallshus måste man skicka in en anmälan till Byggnadsnämnden i din kommun. Samma regler gäller inte en friggebod, där behöver du inte skicka in något alls utan det är bara och börja bygga. De nya reglerna säger att man kan både ha en friggebod och ett attefallshus på samma tomt.

För dig som behöver mer utrymme passar friggebod och attefallshus dig perfekt. Man kan använda de till lite vad man vill men t.ex garage, förråd och växthus.

Här är ett exempel på ett attefallshus;

attefallshusfriggebod redigerad

 

 

 

 

 

 

 

Och här är ett exempel på en friggebod;

 

 

en mindre friggbod redigerad