Bygga garage

gargebildtillb.seredigerad

 Planering

För att garaget ska bli så bra som möjligt är det viktigt att du planerar allt nu innan. Det blir ett mer effektivare och genomtänkt arbete. Man måste söka efter bygglov när man bygger ett garage. Du måste bestämma storlek innan och vart de ska vara. När man har blivit godkänd av kommunen om bygglovet kanske de vill att du ska ändra vissa saker och det är du då tvungen till. Du måste därför vara säker på att ditt garage får vara så stor och att de får ligga just där innan du börjar. När storleken bestäms så bör du tänka på vad du ska ha plats med där inne, t.ex hur många bilar du har.

Tomtgränsen

Du måste även tänka på vissa avstånd som t.ex om du väljer att placera ditt garage närmre än 4,5m tomtgränsen. Då måste du fråga grannarna om tillstånd. Ett annat avstånd man också bör tänka på är att från gatan och där garaget börjar måste det vara 6m. Det är så bland annat för att bilarna får plats och inte är i vägen på gatan.

Budget

Ett tips är att sätta upp budgeten redan innan. Oftast blir det dyrare än vad man tänkt sig men snåla inte med konstruktionen då. Garaget kommer hålla mycket länge och det lönar sig därför i längden. Det kommer också bli mycket användbart eftersom att de skyddar bilarna och förutom bilarna kan du förvara andra grejor där inne.

Sen bör du också tänka på om det ska vara i anslutning till huset eller om det ska vara fristående. Om det är till anslutning till huset bör färgerna matchas.

Om du ska bygga ditt garage själv eller bara vill känna till processen läs här;

Bygga själv

Idag är det många personer som väljer att bygga sina garage själv. Det är nog mestadels för att spara pengar genom att inte anlita en byggfirma. Det första man börjar med är garagegrunden och det är viktigt att man gör den noggrann. Det är viktigt att göra den stadig så man senare kan lägga på en betongplatta som är de vanligaste idag. Men förutom betongplatta kan man också välja antingen plintar eller jordankare. Vilket val man än väljer är det bra att ha antingen betongplattor eller kullersten runt garaget. Innan du sätter ut måtten är det viktigt att du kollar så att den är jämn. när du sedan sätter ut måtten kolla de några gånger så det blir rätt. Hur mycket isolering du ska ha beror på om du ska ha ett lite varmare garage eller ett svalare garage.

Bygga taket

Nästa steg är att göra taket och det är viktigt att man gör det stabilt och starkt så när det blir oväder håller det. Om man vill ha det extra stark kan man fästa alla takstolar och takbalkar med hålband. Detta görs då innan man sätter de på plats.

Bygga väggarna

Sista steget är väggarna, väggpanelerna spikas fast i bottenbrädan. Det är bra att måla brädorna innan man sätter upp dem. För att skydda väggarna från trävattnet och brukar man snekapa dem. Material man brukar använda sig till väggarna i garaget är syllpapp, murblock samt balk. De finns tre alternativ man kan välja på dem är isolerad väggblock, grundmålad panel och oisolerad väggblock.

Stolpkonstruktionen

De man gör härnäst är stolpkonstruktionen. Spikreglarna och snedsträvorna ska spikas fast mot stolparna. Väggpanelen som sitter på takets undersida och stolparnas ytterbitar ska nå varandra. Detta gör konstruktionen mer stadig.

När du sen har byggt klart garaget ska du välja vilken garageport som du ska ha. Ska det kanske vara fjärrstyrda garageportar eller vipport?

 

how to build a garage redigerad