Bygga pool

bygggapooltillb.seredigeradForm

Idag är det ganska vanligt att vi allt oftare köper pool. De första man bör tänka på är hus stor poolen ska vara och dess form. De vanligaste formerna idag är rektangulär, oval, rund och nergrävd (markpool) eller ovan jord. Det som är mest vanlig, enklast och billigast är den rektangulära.

Budget

Standard djupet ligger på 1,5m och bredden och längden är lite olika, det kan vara allt från 3x6m till 5x10m. Hur stor pool man ska ha kan bero på budgeten man lagt innan. Eller jag skulle föredra att man lägger en budget innan så man vet ungefär hur mycket pengar man kommer att spendera. Det är billigare och bygga en pool som inte är nergrävd. Det är också billigare om man gör poolen själv. Det kostar nästan dubbelt så mycket om en byggarbetare skulle ha gjort de. Dessa tipsen är bra och tänka på innan man lägger sin budget. Det tillkommer också fler kostnader, som att man ska värma upp poolen, att man har något slags trädäck runt om, alla andra tillbehör som ph-mätare, pooltak/poolskydd och poolmöbler.

Val av poolstomme

Källa: Poolar – Allt om pooler

Det finns många olika poolstommar.

  • Trä
  • Plast/lasfiber
  • Isolerad pool
  • Plåt
  • isolerblock (leca)
  • Termoblock
  • Helgjuten i betong och Mursten

När det kommer till att gå igenom processen att bygga sin pool är det ett av de större delbesluten att välja vilken poolstomme man ska ha. Det finns olika för- och nackdelar med de olika materialen. Snåla inte med materialen vid val av poolstomme eftersom man vill ha ett material som håller länge och som bara vill njuta av när man ligger i poolen och inte fråga sig hela tiden när kommer den inte hålla mer. Om man väljer ett lite billigare material så ska man veta att de kommer bli högre driftkostnader för att isoleringen inte kommer vara lika bra. Om man väljer att bygga sin pool av trä ska man veta att så fort virket har blivit angripet av röta måste man bygga om poolen. Det finns dock en rötaskyddsgaranti på tryckimprignerat virk som håller i tjugo år. Kolla upp materialet du väljer innan och kolla garantier och fakta om materialet.

Tid

Det är viktigt att du har tid för att bygga en pool så att du inte stressar igenom processen och tar fel beslut. Du ska ha tid på kvällar och helger att planera din pool mycket noga, då blir de bäst resultat.

Bygglov

Behöver du bygglov till vad du ska göra med just din pool eller ska du ha något tak på poolen som du behöver att ha bygglov till. Det är bra att fråga kommunen för sekrets skull.

Läge

Nästa steg är var ska poolen ligga? Många väljer att ha sin pool i söderläge eftersom då utnyttjar man alla soltimmar som gör poolen varmare. Tänk också på dig om du vill ha kväll- eller morgonsol. Det är saker som t.ex pooltäcke och poolmöbler tar plats runt poolen och därför bör man tänka på att man kan gå runt poolen. Man ska också tänka på om det är höga träd vid din pool så kommer de skräpa ner i poolen och på pooltäcket och de blir massor av merjobb. Om du vet att du inte har tid till de undvik att sätta den under träd. Om du har du några barn kan de också vara bra på att tänka på att du kan se dem från t.ex köket. Grundvattnet bör vara lägre än poolens maxdjup för att annars kommer de komma vatten från sidorna på poolens utsida vilket inte är bra.

Mäta ut poolen

När du känner dig nöjd där poolen ska vara är det bra om du märker ut poolen. De du ska kolla innan du börjar gräva är att de inte finns några ledningar i marken som du kan ta sönder. Om t.ex en elledning skulle gå sönder är det mycket farligt det blir också ekonomiska konsekvenser. Det är därför bra om du tar kontakt med din kommun och så kan de kolla på din tomt om du har de. Märk ut poolhålet och mät mycket noggrant. För att kontrollmäta kan du mäta att diagonalerna är lika långa. De är viktigt att poolhålet blir bra för att de är den formen som själva poolen ska ha sen. För att du inte ska gräva för mycket är de viktigt att du kollar med en poollevantör på hur mycket du ska gräva ut. Därefter är det bra och sätta igång att gräva. Ett tips är att du kan hyra en liten grävmaskin för de är mycket jord som ska grävas upp.  Ett annat tips är att du har en plan var du ska lägga all jord sen när du gräver upp den. Sätt upp något så att jorden inte ramlar in i hålet igen.

Poolbygget

När du har grävt klart är det dags att börja med själva poolbygget. De första du gör är att du kollar bottnen om den är en gedigen, stadig och hållbar betongplatta. Den ska klara 50 ton som en 4x8m meters pool med vatten väger och därför måste bottenplattan vara stabil. För att få det bästa resultatet välj en hel gjuten betongplatta. Samtidigt som poolplattan läggs ska också en dränering ske för att undvika vatten utanpå poolväggarna och plattan. Beroende på va du köpt montera upp poolstommen eller placera ut poolstommen om du köpte en hel kropp. Från poolen ska många rör dras. De går som ett kretslopp från utvattnet till filtret och sen till värmepumpen och till poolen igen. Det är poolpumpen som vattnet pumpas runt av. Om du inte är så sugen på extrajobb är de bra om du har värmepumpen, poolpumpen och filtret på samma ställe nära poolen. Rören grävs ner i marken och de är viktigt att de kommer på rätt plats som försäkringen ska gälla. Därför är det bra om du tar hjälp av en expert så de inte blir fel.

Poolbelysning är något som kan vara mysigt om man t.ex badar på kvällen så ser man ändå i poolen. Det är inte så dyrt om man jämför med hela projektet.

Gjuta poolen

Om du ska gjuta poolen är det nästa steg. Du ska fylla poolstommen med betong, mängden varierar utifrån vilket material på poolstomme. Till vissa material behöver man bara en vanlig betongblandare till men andra kan du behöva en stor betongbil. Du borde tänka på att betong är ett dyrt material, de ingår inte i poolstommen och de är heller inte så bra för miljön. Detta bör vägas in vid val av poolstomme.

Runt om poolen är det viktigt att återfylla den för att få de en stabil och hållbar pool. En poolram behövs på utsidan för att fästa poolduken. Det är viktigt att putsa poolväggar och poolgolvet frö att de inte ska bli veck där bland annat smuts kan fastna.

Pump

Fråga din poollevantör om vilken storlek du ska ha på din poolpump. Som man hör på namnet pumpar poolpumpen runt vattnet i en pool. Först till breddavloppet därefter till filtret och vidare till uppvärmningen och sedan tillbaka till poolen.

Filter

Filtret hjälper poolen hålla det rent genom att de filtrera vattnet. De vanligaste filtret man brukar använda är sandfiltret alltså filtrering genom sand.

Värmepump

I Sverige är det inte alltid så fint väder och man kanske ändå vill bada i dåligt vatten då bör man köpa uppvärmning alltså värmepumpar. De finns olika slags uppvärmningar som fjärrvärme t.ex men den vanligaste idag är luft/vatten-värmepump.

Rengörning

Det är viktigt att rengöra din pool så att det inte blir veck och att de samlas smuts i linern. Poolduk och liner är samma sak. Det finns olika färger på liner inget är bättre än något annat utan bara en smaksak. Men däremot finns de olika tjocklekar på dem, standardmåtten är 0,75mm och 1,50mm. Det finns två olika liner skräddarsydd eller inte. Man kan köpa färdiga skräddarsydda liner och de är ganska enkla att montera själv. Men däremot svetsning av liner kan man inte göra själv eftersom de kräver mycket kunskap, då får man hyra in en expert. Det är viktigt att linern sitter bra och rengörs.

Kom igång med poolen

Nästa steg är att fylla poolen med vatten och det kan ta lång tid. Ju större pool du har desto längre tid tar det ju. Det kan ta upp mot ett anatal dygn.

Sedan är det dags att starta systemet alltså sätta på pump och uppvärmning.  När poolen är klar brukar man fokusera för att få det mysigt runt poolen.

En lag kräver poolskydd och det behöver då alla har om de har djupare pool än 20 cm vilket nästan alla har. Man kan antingen ha staket eller pooltak eller poolskydd som tål att gå på.

Pool-2 redigerad