Bygga växthus

växthustillb.seredigerad

Steg 1. Planering

Det du börjar med är att bestämma var växthuset på tomten ska stå, storleken, märka det med snöre och exakt var de hamnar. De gör det enklare och se var man ska gräva. Det är viktigt att man gör det lite större för att det ska få plats när man gjuter och när man murar. Därefter är det dags att ta bort gräset, för att ta bort så lite gräs som möjligt kan man knacka ut grästuvorna för att ta bort så lite jord som möjligt.

Steg 2. Ta bort matjord

När du fått bort allt gräs, ska all matjord tas bort och gärna sparas. Om matjorden är fin och bra kan man få användning av den i växthuset sedan.

Steg 3. Bestäm djupet och börja gräv

Nu ska man hitta ett bra djup och gräva ända ner. Man får då räkna på var det olika momenten tar för olika djup. Dränering brukar ta 20 cm hos växthus och om man ska ha värmekabel tar det 10 cm sedan får man inte glömma bort att man ska gräva ut ungefär 40cm. Då blir det alltså 70 cm totalt men jag föreslår att man tar lite till så att växthuset inte kommer för högt upp. Så lägg till några enstaka cm men samtidigt ska man också tänka på är att huset ska vara lite ovanför marken. För att då kan vattnet rinna undan och det tar inte lika lång tid för att växthuset ska värmas upp. Om ni har en tomt som kan vara lite kneping som t.ex stenig fyllningsmassa. Då rekommenderar jag att ni hyr en grävmaskin, då jobbet går snabbare.

Steg 4. Gräva ut för slangar

Det är också viktigt att komma ihåg att man också ska gräva ut för ev. slang till vatten och el in i växthuset. Man ska också gräva ur för dränering av huset och där läggs slangen ner för el och vatten. Det är bra att tänka på att slagen ska dras så att den kommer upp nära ett vattenutkast. Efter det lägger man dit ”diket” med vatten/el slangen sedan är det bara och stampa på det.

Man ska tänka på att när man gräver ut dräneringsslangen att den lutar utåt för att annars kommer vattnet rinna tillbaka vilket inte är bra. Det är också viktigt att dräneringsslangen inte hamnar under gjutningen utan att den ligger under såbädden.

Nu är det singel som gäller. Häll på singel så att dräneringsröret försvinner.

Steg 5. Kratta ut singlet

När du har fyllt på singel så att de precis täcker dräneringsrören, då är det dags att kratta ut singlet så att de blir fint och jämt.

Steg 6. Välja ram

Nu ska du välja en ram för växthusgrunden till gjutningen. De du bör känna till innan du gör ditt val är att med en isolerad grund minskar värmeförlusterna till marken och därmed kan man ha vattenburen golvvärme som uppvärmning av växthuset.

Du har två val du kan välja bland

  • Gjuta kantbalken i färdiga kantelement
  • Gjuta kantbalken mot en gjutram

Alternativ 1; Gjutram

Gjuta en kantbalk som bärande element med hjälp av färdigtillverkade kantelement.

Alternativ 2; Gjutram

Det är viktigt att tänka på att växthuset ska stå på ramen och den bör därför vara bred. Den här ramen kommer ta mycket last och därför är det bra att göra den lite extra bred även för att det är bra att också ha extra bred till murningen. Till murning så använder man lecablock som är 20 cm breda, då kommer ramen att bli 25 cm. Vi ska dränera på insidan och det är därför viktigt att man lägger dräneringsrören innanför den innersta ramen. Nu ska man väga ramarna så de hamnar i våg. Man kan hyra ett avvägningsinstrument då kommer den här biten bli enklare. För att slippa gräva mer kan du börja på den högsta punkten. Ta hjälp av en vattenpass för att väga den andra ramen.

Man kan fylla upp ramarna med sten och grus. Sedan gräver man fram dräneringsslangen för att den ska komma rätt. Då kommer allt bli i våg. När du bygger den stora ramen är det viktigt att du fäster allt annars kommer ramarna att flytta på sig och då kan de böjas utåt. Cement är ett material som blir tungt när det är blött. Därför tipsar jag om att skruva fast några överliggare för att förankra det hela.

Ramen ska hålla ihop med så lite spik och skruv som möjligt. Ibland kan det behövas använda stolpar som man slår ner så att e håller ramen på plats. Men om man använder tjocka och tunga brädor så kommer det inte att behövas.

Steg 7. Fylla på med singel

Nästa steg är då att man ska fylla upp med ännu mer singel och om det skulle förekomma ett mellanrum när du lyfter upp ramarna vid avvägningen är det bara att fylla igen de. För att minska risken att det ska bli sprickor i betongen kan man armera den med armeringsjärn. När du lägger ut armeringsjärnet i botten ta lite distans så kommer den komma upp några cm.  Det finns speciella distanser att köpa till ändamålet. I hörnen är det viktigast att ha armering, böj till de och lägg två vid sidan av varandra.

Steg 8. Placera ut vattenslangen

Det är bra om man kommer ihåg att vatten/elslangen ska ligga under ramen för att annars kommer den att komma utanför växthuset och det är ju inte där vi vill att den ska vara. Hela poängen är ju att den ska komma inuti växthuset så man kan ha belysning och vatten därinne.

Steg 9. Göra cement

Nu är det dags att gjuta genom att du blandar vatten och gjutgrus så de bildas cement. När du har gjort cementen, så ska du lägga i den i ramen och sen är det bara och vänta tills den blir fast och kan användas. Det är olika hur länge man får vänta men de brukar vara några dygn. Men när de första dygnet har gått kan man försiktigt ta bort ramen och börja att göra de snyggt i kanterna, alltså finslipa. Den behöver inte vara snygg den ska ändå vara under jord.

Steg 10. Göra muren av lecasten

När du känner att den har stelnat är det dags att göra muren av lecasten. På denna länk har jag skrivit ännu mer fakta om hur man murar muren av lecasten. http://www.husgrunder.com/ny-husgrund/gjuta-grund-med-leca-murblock/

Steg 11. Förbered såbäddarna

När lecastenarna sitter fast i varandra då ska man börja förbereda för såbäddarna inuti växthuset. För att täppa till hörnen i växthuset och för att sand och jord inte ska komma in i dräneringshörnen är det ett bra tips att lägga en dräneringsduk.

Steg 12. Jordvärme?

Om du ska använda dig av jordvärme är det smart om du isolerar runt om ramen eftersom att annars kommer värmen bara att åka bort. Om värmen åker bort är det onödig pengar. Man kan både isolera på utsidan och på insidan. Men jag skulle föredra att isolera från utsidan då man lägger den på betongen så att man skyddar betongen från kyla. Exakt så går det också till när man isolerar husgrunder och även i detta fallet kan man också använda cellplast. Om man vill kan man också isolera på lecamuren då man lägger de på insidan eftersom att man vill skydda växthuset från kyla. Försök att det blir så tätt mellan isoleringsplattorna och mellan plattorna och muren. Sen fyller du på med jord runt och skär till isoleringsplattorna.

Steg 13. Montera upp växthuset

Nu är det dags att sätta upp själva växthuset. Man börjar med att montera upp sockeln och ställer den på muren för att kunna se hur långa ”benen” på sockeln ska vara. För att hugga ur lecan för sockelns ben kommer du behöva använda en borrmaskin och en huggmejsel. Man kan kapa av lite av benen istället för att hugga ur så mycket av lecan. För att de ska fästa riktigt bra i cementen kan man skruva i två skruvar i benen. När du är klar med detta kommer sockeln att ställa sig på plats med benen i varsitt hål. Därefter är det dags att hälla på lite cement. Nu kommer sockeln vara mycket stabil vilket medför att hela växthuset får en stadig grund och de kommer därför inte blåsa iväg. Tänk på att inte sätta på glas/glasrutorna än för att du behöver fortfarande komma åt vissa grejer som du inte kan då.

Steg 14. Fixa jordvärme

Det är nu dags att fixa jordvärme vilket som behöver vara på redan tidigt på våren. Om man bor på ett ställe där de inte brukar bli så varmt är mitt tips till dig att köpa en värmeslinga. Man kan ha den på två olika sätt som är att man kan ha den ganska ytligt. Då måste man ta upp den när man ska gräva om i jorden och sedan lägga tillbaka den igen. Då blir inte ledningen skadad, men när man tar upp ledningen och sedan sätter ner den igen är det viktigt att man är försiktig. Annars kan den gå sönder. Man kan också välja att gräva djupt ner och ha den där. Då kommer man inte behöva gräva upp och ner den hela tiden utan bara låta den vara. Men det negativa med detta sätt är att man kan inte se om den är skadad eller inte.

Steg 15. Fyll på fin sand

För att allt singel inte ska försvinna så fyller man på med fin sand. Därefter tar man hjälp av en kratta och jämnar ut sanden så värmeslingan kan ligga på en så jämn yta som möjligt. Då värmeslingan placeras ut är de bra och se till så att den inte korsas eller slingras in i sig själv. Det finns olika modeller av slingor, vissa behöver man koppla ihop andra inte.

Steg 16. Räkna ut slingas längd

Man får räkna ut innan just hur lång din slinga ska vara eftersom det beror ju på hur stort växthuset är. Man ska lägga slingan i vågor fram och tillbaka tills hela den är där nere. Slingan får verken kapas eller skarvas det är därför viktigt att du vet innan hur långt du behöver. På 1m2 går det ungefär 8-9m slinga. När du har lagt ut slingan, täck den med sand.

Steg 17. Fyll på jord

Nu är det dags för att fylla på jord i ditt växthus. Jag skulle inte rekommendera att sätta dit rutor i växthuset ännu. För det gå mycket lättare att ösa på vatten och jord när rutorna inte är där. Om du inte ska sätta in något stort så kan du nu sätta på rutorna. Ett tips är att börja uppifrån alltså från taket och sen väggarna. Då kan du stå med en steg som är lutad mot växthuset utan att du tar sönder en glasruta. Om man har stora glasskivor som ska sättas fast är det bra om man köper sugproppar med starka handtag. Då kommer du att få ett bra fäste när du ska sätta på galsskivorna.

Steg 18. Fixa kabelslangen

Den kabelslangen vi la förut gör så att man kan knyta fast elkablarna i vattenslangen bara genom att dra i allt. För att den har ett litet rep i sig som gör att de blir lättare. Om det skulle vara så att den slangen just du har köpt inte har ett sånt smidigt rep kan man använda sig av snöre och knyta fast i en pappersboll. Pappersbollen är mindre än slangens innerdimension, ta dammsugaren i den andra änden och dammsug upp pappersbollen med snöret i, så har man ett snöre igenom slangen.

Steg 19. Välja hur du ska vattna

Vattnet kan du fixa själv men elen måste du ta hjälp av en elektriker. Ett tips är att köpa en vattenfördelare som man kan ha inne i växthuset. Helst med två avstängningar då kan man använda en till bevattningen och en till en helt vanlig vattenslang. Man kan också använda bostadshusets vattenslang men de blir enklare om man köper en annan. För när du är i ditt växthus kan du smidigt och enkelt vattna utan att behöva springa runt huset till vattenslangen. Om du tycker att din vattenslang till bostadshuset är lite osmidig och jobbig att rulla in tipsar jag att du ska köpa en ny som du enbart kan använda till växthuset.

byggtider.seplanthouse redigerad