Anlägga trädgård

trädgårdtillb.seredigerad

Planering

Innan man börjar själva processen är det bra om man ställer sig själv några frågor: Hur mycket arbete hade du tänkt lägga ner? Budget? Vad ska du ha trädgården till?

Anlita en trägårdsarkitekt

När man ska anlägga sin trädgård kan man välja mellan att ta inspiration från andra trädgårdar, i tidningar eller anlita en trädgårdsarkitekt. Om du anlitar en trädgårdsarkitekt så kommer ni tillsammans bestämma hur din trädgård ska se ut. Det är bra om man lyssnar på trädgårdsarkitekten eftersom den personen har mycket erfarenheter och vet vad som funkar och inte funkar.

Har du husdjur eller barn?

Man får också berätta för arkitekten om man har barn eller husdjur, för att då måste man anpassa sin trädgård efter dem man lever med. Om man t.ex har småbarn kanske de inte är så smart att göra en damm utan istället kanske en lekstuga eller en sandlåda. Det är också bra om arkitekten vet när ungefär du kommer va hemma och ta hand om din trädgård. För om du kanske har en sommarstuga långt iväg och du är där i 3 veckor är det inte lönt och plantera växter då.

Hur lång tid tar det?

Man får anlägga sin trädgård för så mycket arbete man vill ha framför sig. Vissa har det som en hobby, bara gå runt och njuta i sin trädgård och vattna lite, rensa ogräs och plantera nytt. Då kanske de vill ha mycket att pyssla med medan en barnfamilj har inte tid med allt de jobbet. En trädgård tar några år att anlägga de vanligaste är att de ungefär tar 5 år men om man är snabb och anlitar många kan de ske på 3 år.