Bygga altan

Sluta Gräv bygga altan

Planering

Som på nästan alla projekt man gör, är det nödvändigt att göra en planering så man vet hur de ska se ut och kosta osv. Precis som när man bygger andra saker är det bra och ha en skiss och utgå ifrån, både för en själv eller för byggarbetarna om du ska anlita några. Hur vill du att din altan ska vara? Stor eller liten? Ska den ha tak eller inte? I vilket läge ska den vara söder,norr,öster,väster? Behöver du insiktsskydd mot grannarna? Ska du bygga altanen själv eller ska någon annan göra jobbet? Det är alltså många beslut som ska fattas.

Bygglov

Det beror på hur stor din altan kommer vara och om du ska ha tak vilken höjd om du behöver bygglov eller inte. Det är Plan- och Bygglagen som kommunen kollar när de beslutar om du behöver bygglov eller inte. Även om du inte behöver bygglov måste du skicka in en anmälan till din kommun.

Material

Vilket träslag ska du använda dig av? (Detta gäller också om du ska anlita byggare). Ska du ha tryckimpregnerad furu, obehandlad furu, fossilt virke (Organowood) eller lärk? Lärk är det vanligaste materialet som man använder. De flesta känner inte till fossilt virke och därför tänkte jag berätta lite mer om de. Tekniken fungerar såhär; man fossilerar kiselämnen som kopplas till träfiberna genom ett mycket hårt tryck.

Val av montering – plint eller markskruv

Det finns 3 olika sorters plintar som man kan välja på. De är tre olika alternativen är färdig betongplint, gjuta en egen plint och markskruv. De valet man gör baserats på markförhållandet man har på sin tomt.

Markskruv

Istället för att gjuta eller gräva kan man bara skruva mha markskruven.  Det enda du behöver till detta är en speciellt verktyg som du kan köpa tillsammans med markskruven eller som dina byggarbetare har.

Vi har en långtgående relation med ett företag som har bra markskruvprodukt – SlutaGräv heter de. De har utbildade montörer som kommer ut och skruvar ner din markskruv för ex en altan åt dig.

Det som är superbra med markskruven är att du inte behöver hålla på med ett vattenpass utan de kommer i perfekt höjd. Den kommer alltså precis samma som plintarna 5 cm ovanför marknivån.

Betongplint

För att förbereda för betongplinten, ska man börja att gräva ett hål för plinten. Under plinten ska där ligga 1 dm lager med makadam och plinten ska sticka upp ungefär 5 cm. Makadamen gör så att den inte kommer att tryckas upp när de är frost ute. Om jorden inte är fast tipsar jag att du använder en längre plint. Om jorden inte är tillräckligt hård får du gräva djupare och då är det bara att du fyller mer än 1 dm makadam men plinten ska fortfarande sticka upp 5 cm. Om du vill kontrollera att plintarna är i samma höjd kan du använda dig av en bräda och sen lägga ett vattenpass på den. Då kommer du tydligt se om de är lika långa. Gör detta på alla plintar så att du kan se att alla är lika långa. Om det inte är lika långa så justera dem tills de blir de.

Gjuta en egen plint

Om marken är stabil behöver du endast gräva 50 cm djup och 50 cm i diameter. Om marken inte är så bra gräv 2m i diameter alltså bredd. Häll ner 10cm grus därefter fyll 10cm tjock markisolering. Nästa steg är att sätta ner ett gjutrör i mitten av gropen. För att betongplinten ska stå rakt använd dig av ett vattenpass och fyll på med jord runt omkring röret. Om du använder dig av stolpskor är det viktigast att sidorna blir lodräta. Du kan justera i sidled när du skruvar fast stolpen. Skruva fast en regel i samma bredd som stolpen så det blir de rätta avståndet mellan järnen, om du använder dig av plinjärn. Nu är det dags att blanda betongen och då är det enklaste om du följer instruktionerna på förpackningen. Om du använder dig av en blandare börja blanda ungefär en 1/3 av betongsäcken med hälften av vattnet. Därefter kan du ösa ner resten och blanda ordentligt så det inte blir några klumpar.

Lite fakta om stolphållare

På betongplinten sitter där en stolphållare och där ska man sätta fast en stolpe men de varandra. Men stolpens ändträ och betongen kan inte vara direkt på varandra för då kommer det komma fukt från betongen till träet. För att undvika detta kan man lägga 1 cm träbit emellan betongen och ändträet när du fäster stolpen. För att de ska sitta fast så mycket som möjligt rekomenderar jag att använda sig av franska träskruv. När du skruvat fast dem kan du ta bort träbiten som satt emellan för då är där ett mellanrum.