By

bänkskiva betong

Betong har blivit ett alltmer populärt material i moderna i kök och badrum. Det är i sig ett billigt material som kan skräddarsys och anpassas exakt efter dina önskemål och ditt kök. Uttag för hoar, blandare och hällar görs direkt vid gjutning. En rå betongskiva utan någon form av ytbehandling är känslig för hushållsspill som kaffe, vin och olja. För att förbättra motståndskraften mot syror och olja finns olika former av impregnering för betong – som vax eller olja. Betong är ett hårt material som tål värme och stötar bra. Lite fläckar och ojämnheter i bänkskivan smälter även väl in i materialets naturliga uttryck. En betongskiva är mycket hård vilket betyder att glas och porslin lätt kan gå sönder vid stötar.

En bänkskiva i betong har ett rått och industriellt intryck som kan vara en mycket spektakulär kontrast i ett kök där man inte förväntar sig ett sådant material. Det är också ett bra material att blanda med andra för att skapa fina och personliga kontraster.

Priset för en bänkskiva i betong

Själva betongen är ett billigt råmaterial men det kan bli dyrt att låta en fackman tillverka en betongskiva till ditt kök. Priset beror på tjocklek och längd. Prisexempel på en skiva tillverkad av fackman med måtten 30 mm tjock och 1600 lång är ca 5000kr. Om du gjuter din egen betongskiva kan du spara mycket pengar.

Fördelar med bänkskiva i betong

  • Ger ett rått och intressant uttryck till moderna kök
  • Går att skräddarsy exakt efter önskemål

Nackdelar med bänkskiva i betong

  • Tål värme och de flesta vätskor (om du är noga med underhåll)
  • Måste impregneras eller ytbehandlas
  • Dyrt att tillverka av fackman
  • Känslig för olja och starka syror
About the Author