Bygga pool – guide

29 maj, 2015 at 09:44

By

Har du någonsin drömt om dig själv på en solstol med en bra bok i händerna eller favoritmusiken i hörlurarna en varm och solig sommardag? En sådan där dag där ett svalkande dopp i poolen hade varit pricken över i? Alla har vi någon gång upplevt det fantastiska i en perfekt temperad pool i varmt sommarväder någon gång, antingen på riktigt eller i fantasin.

Om du har bestämt dig för att bygga pool, eller kanske fundera på att göra det, kan nedan guide vara bra att läsa igenom innan du slår till och köper den.

Form på poolen

Det går att välja olika former på sin pool, vilken du behöver beror förstås på dina behov. Vad ska du använda poolen till; lek, motion, avslappning? Hur ser tomtens förutsättningar ut? Det går att välja rektangulära, runda och ovala pooler. Eller så bygger du pool speciellt utformad efter dina önskemål. Det blir förstås dyrare än ett standardiserat poolpaket, men kan samtidigt vara precis vad just ditt hem och tomt behöver för att bli perfekt.

Storlek på poolen

Vilken storlek du ska ha på poolen beror förstås på samma som ovan; dina behov. Du kanske planerar att simma långa längder för motionens skull, eller använda den för lekfulla sommardagar med barnen? Ta kontakt med en poolleverantör eller pooltillverkare och berätta om dina behov och förutsättningar så kan de hjälpa dig tillrätta så att du hittar rätt pool för dig.

Liner – ”färgen på vattnet”

När du ska bygga pool behöver du välja liner till poolen.Poolduken du väljer till väggar och golv i poolen kallas för liner. Det är linern som ger poolvattnet ”sin färg”. Kolla runt på olika leverantörers utbud för tillbehör och se vilka färger och mönster som finns att tillgå. Antingen kan man köpa fabrikstillverkad liner som tillverkas enligt poolens mått, eller så köper man platstillverkad liner. Platstillverkad liner kan vara att föredra om din pool har många vinklar t.ex. och avviker från standardlösningar. Fabrikstillverkad liner kan du fästa själv medan platstillverkad görs av en linermakare, du köper alltså inte bara själva linern utan också monteringen.

Tillbehör till pool

Om du köper ett färdigt poolpaket får du normalt en stomme och trappa. Men det finns många andra tillbehör som både är nödvändiga, som avlopp, pump, filter, värme, inlopp, belysning och filter, eller kosmetiska och/eller ger din pool en extra funktion; som jetstråle för motionssimning t.ex.

Montering

Vid bygge av pool finns det flera nödvändiga pooltillbehör att välja till.Det går att montera och bygga pool själv. Flera pooltillverkare har tagit fram poolpaket som du som privatperson ska kunna montera ihop på egen hand. Vill du ta in hjälp brukar det gå att få rekommendationer från pooltillverkarna som har samarbetspartners för montering.

Lycka till med ditt poolbygge!

About the Author