Bygga växthus

29 januari, 2016 at 16:19

By

Grattis! Du ska (eller går åtminstone i tankar på att) bygga växthus. Ett växthus är ett fantastiskt sätt att skapa sig en egen oas på tomten. Det går att bygga växthus på många olika sätt och i många olika former. Här vill vi visa dig hur du ska göra och vad du ska tänka på när du ska bygga växthus.

Vad ska du använda växthuset till?

Det låter kanske konstigt att fråga ”vad ska du använda växthuset till?”, men saken är ju den att det går att använda växthus till annat än att bara odla växter i. Många som bygger växthus vill också kunna använda det som en grön oas att slappna av i, kanske vid ett bord med en grupp sköna stolar eller en fåtölj att läsa i. Många använder just växthuset till enbart detta, som en skön och ljus plats hemma att bara vila i eller varför inte som ett orangeri, matsal och café?

Det finns många sätt att bygga växthus på. De behöver inte nödvändigtvis byggas fristående. De kan också byggas mot en befintlig vägg t.ex. Beroende på vad du vill använda växthuset till kan du hitta olika passande lösningar.

Pris på att bygga växthus

Pris på att bygga växthus varierar och beror mycket på om du väljer att bygga och sätta upp ett prefabricerat växthus eller om du låter en arkitekt rita växthuset åt dig. Kostnaden beror också såklart på om du kommer bygga själv eller ta in proffs. Om du vill gjuta platta på mark kan du ganska enkelt göra det på egen hand till exempel. Att montera växthuset kan också vara relativt enkelt, men det kan också vara skönt att låta proffsen ta hand om det så att alla delar och tillbehör monteras på rätt sätt redan från början.

Grundläggning

Genom att göra ett bra grundläggningsarbete kan du försäkra dig om att växthuset kommer stå stadigt under många år framöver. Du behöver en stadig grund för att växthuset inte ska röra på dig och skapa skador på konstruktionen, som sprucket glad eller sneda dörrar.

Beroende på hur marken ser ut där du har tänkt att bygga växthuset ska du gräva olika djupt. Ta hjälp av en expert på grundläggning för det. Det finns olika typer av grunder som passar för växthus, t.ex. krypgrund, mura med lecablock eller gjuta betongplatta.

Tips: om du vill att växthuset ska vara varmt året om ska du förmodligen bygga en isolerad grund och markisolera. Då smiter inte värmen ut och ner i marken under växthuset (och ingen kyla smiter in i växthuset från grunden) och du sänker dina uppvärmningskostnader.

När du ska påbörja din grundläggning ska du först och främst mäta ut platsen där växthuset ska stå. Sedan ska du mäta diagonalerna så att du vet att du får räta vinklar. Här nedan kan du läsa om att gjuta betongplatta som grund för växthuset.

  • När du mätt ut platsen för växthuset ska du gräva bort matjorden där grunden ska läggas. I det här steget kan det vara bra att hyra in en mindre grävskopa beroende på växthusets storlek. Se också till att konsultera en expert på grundläggning för att veta hur mycket du behöver gräva.
  • Därefter ska du lägga en fiberduk (även kallat markduk och geotextilier). Du ska lägga ut fiberduken för att det kommer förhindra att det dränerande materialet (makadam, se nedan) inte ska blanda sig med leran/marken. Du kan eventuellt strunta i fiberduken om du kommer använda dig av ett lager på mer än 10 cm makadam.
  • Nu ska du fylla på med makadam som är en grovt krossad sten. Genom sin storlek och form låser den sig lätt vilket är bra för grunden. Men du kommer ändå behöva att packa den ordentligt med en padda för att skapa en slät och välpackat yta. Ett tips är att ta stora svängar med paddan för att jämnt fördela trycket från paddan på den yta den körs på.
  • Nu ska du lägga ut kantelementen som du också ska placera ut armeringsjärn i för att göra konstruktionen stabil. Armeringsjärnen öka betongens draghållfasthet.
  • Innanför kantelementen ska du nu placera ut cellplast som är isolerande och gör att du inte blir av med värme som annars läcker ut i marken.
  • Sedan ska du gjuta själva betongplattan. Antingen blandar du betongen själv eller så hyr du in en betongbil för att få en bra blandning och bra kvalitet på betongen.

Ytbehandling

Om du vill att ditt växthus ska åldras på ett fint sätt och vara miljövänligt kan vi rekommendera att du grundar med Fasadfärg från Kulturhantverkarna, blandad med 20 procent terpentin. Den andra strykningen gör du med 10 procent terpentin medan de tredje lagret är outspädd färg där linoljefärg ger ditt växthus ett fint åldrande och är skonsamt mot miljön.

Montering av växthus

Om du köper ett prefabricerat eller arkitektritat växthus kan du oftast väldigt enkelt montera växthuset på egen hand med hjälp av monteringsanvisningar. Skulle du behöva hjälp finns det montörer att kontakta, men ordningen i monteringen är den här:

  • Långsidor och gavlar monteras direkt på marken
  • Sedan reser du dem på grunden du lagt och skruvar där ihop dem
  • Sedan sätter du in dörrar och lyfter takbalken på plats
  • Därefter monterar du tagreglarna

Sedan är det dags att glasa växthuset.

Glasning

Det finns flera olika typer av glas att välja mellan när du ska glasa ditt växthus där glasen kittas fast. Det normala för glaset i taket är dock att det är i härdat glas som smulas sönder om det går sönder. Annars brukar glaset som använd i väggarna vara planglas, men det går att få isolerglas, nytillverkat glas, frostat glas (som skydd för insyn) eller ljudisolerande glas.

Teknisk utrustning

Nu har du kommit långt i arbetet med att bygga växthus men det finns några fler ”tillval” och utrustning som kan göra växthuset komplett. Vad sägs om ett bevattningssystem som gör att du kan lämna växthuset i ett par dagar utan att växterna dörr. Eller en värmefläkt som med termostatstyrning gör att det alltid är bra temperatur inne i växthuset så att du kan förlänga säsongen och undvika att växterna dör eller att grödorna slutar växa under kalla perioder.

Utan en bra ventilation finns risken att det bildas mögel.  Framförallt under höst och vår då temperaturskillnaderna är stora under dagar och nätter och kondens bildas. Det går till exempel att ha ventiler i muren, en springa i taket, eller varför inte automatiska fönsteröppnare som reagerar på luftfuktighet.

Med bra och rätt tillbehör som möter dina behov kan växthuset bli en ren fröjd att använda. Du kommer knappast ångra investeringen med dess avkastning i form av ditt välmående när du får påta i krukorna, vila eller äta goda måltider med nära och kära.

About the Author